Porudžbina

Registracijom kreirate svoj korisnički nalog. U svom korisničkom nalogu možete da menjate lične ili kontakt podatke, kao i da pregledate istoriju svih svojih porudžbina.

Ne. Na L'Occitane Srbija veb sajtu možete kupovati i kao gost, bez registracije.

Jednostavno! Najpre, izaberite proizvode koje želite da kupite. Ispod svakog odabranog proizvoda kliknite »Dodaj u korpu«. Pre kupovine, ponovo proverite sadržaj svoje korpe i količinu, a uz nju ćemo Vam spakovati 3 besplatna uzorka. Za završetak porudžbine kliknite »Završite kupovinu«. Unesite potrebne podatke za dostavu i završite kupovinu. Nakon završene kupovine, na svoju e-mail adresu primićete informacije o porudžbini.

Promotivni kôd možete iskoristiti u svojoj korpi tako što ćete ga upisati u polje »Promo kôd« pre završetka i plaćanja porudžbine. Kada upišete promotivni kôd kliknite »Primeni«.

Molimo Vas da proverite da li ste uneli ispravan promotivni kôd. Zatim proverite da li je za Vašu porudžbinu iskorišćen samo jedan promotivni kôd, s obzirom na to da se promotivni kôdovi ne mogu sabirati sa drugim promocijama ili popustima. Takođe, molimo vas da proverite da li je željeni promotivni kôd još uvek važeći. Ako ste proverili sve navedene stavke, a Vaš promotivni kôd i dalje ne radi, kontaktirajte nas i rado
ćemo Vam pomoći u najkraćem mogućem roku.
Dostupni smo od ponedeljka do petka, od 9h do 16h, putem e-mail adrese info@loccitane.rs

Plaćanje

U online prodavnici L'Occitane Srbija možete plaćati isklučivo pouzećem.

U L'Occitane Srbija online prodavnici nije moguće plaćanje poklon karticom. Jedini dozvoljeni vid plaćanja je pouzećem, i to gotovinom.

Dostava

Sve porudžbine zaprimljene od ponedeljka do petka, do 16 sati, biće predate kurirskoj službi City Express u roku 1-3 radna dana. Pošiljke će biti dostavljene na Vašu kućnu adresu u roku od 5 radnih dana od obrade porudžbine. Porudžbine zaprimljene vikendom ili državnim praznicima biće obrađene i poslate u roku od 3 radna dana.

L'Occitane Srbija ugovoreni partner za dostavu porudžbina i isporuku pošiljki je City Express.
Poštarina je BESPLATNA uz kupovinu iznad 4.000,00 RSD a u suprotnom, kupac sam snosi
troškove dostave. Cena dostave na području Republike Srbije iznosi 300 RSD, a biće prikazana na kraju vaše porudžbine i na računu koji ćete primiti zajedno sa pošiljkom.

Ne. Dostava porudžbina iz online prodavnice L'Occitane Srbija moguća je samo na području Republike Srbije (osim na teritoriju Kosova). Za dostavu izvan granica Republike Srbije, molimo Vas da posetite našu međunarodnu online prodavnicu: www.loccitane.com.

Povrat

Kupac ima pravo da raskine ugovor u roku od 14 dana nakon preuzimanja proizvoda, bez navođenja razloga povrata. Rok za
povrat proizvoda vredi od dana primanja proizvoda na adresu. Više o pravilima i uslovima povrata pročitajte u Politici povrata.

Naša zalaganja

Naša politika održivog razvoja temelji se na načelu kontinuiranog i neprestanog poboljšanja proizvodnih procesa u svrhu postizanja ravnoteže
između okoline i društva. Naša briga za okolinu posebno se vidi u izboru sastojaka i ekološki prihvatljivim ambalažama:
• Naši aktivni sastojci su biljnog porekla i, kada god je to moguće, ekološki proizvedeni.
• Naša ambalaža je napravljena od recikliranih materijala, a upotrebu nepotrebne ambalaže ograničavamo. Ta briga za okolinu se vidi i u našoj neprestanoj analizi vlastitog rada, kako bismo razvili još viši
stepen ekološke odgovornosti. Na primer: za transport 95 % naših proizvoda koristimo drumski ili pomorski prevoz i tražimo nove načine kako
bismo smanjili štetni uticaj vlastitog dobavljačkog lanca (proučavamo mogućnosti kombinacije železničkog i drumskog prevoza). U fabrikama u Manosku, kompanija je razvila plan putovanja (više
putnika u jednom automobilu, autobusne linije za zaposlene). Takođe, u toku je implementacija plana o štednji energije u svim našim fabrikama (senzori pokreta, osvetljenje niske potrošnje, podizanje energetske svesti zaposlenih). U L'Occitane-u je održivi razvoj ujedno i poslovna i društvena odgovornost kompanije.
• Dobavljači: od svih svojih dobavljača tražimo potpisivanje našeg etičkog kodeksa i sa njima ostvarujemo održivi partnerski odnos. Ponekad to može podrazumevati saradnju na zajedničkim razvojnim projektima, kao što je slučaj sa ženskim udruženjima u Burkini Faso, našim dobavljačima šea butera.
• Zaposleni: zaposleni danas imaju pristup L'Occitane-ovom kapitalu kroz plan podele zarade. Društveni dijalog je takođe važan (sastanci osoblja, istraživanje zadovoljstva zaposlenih). U Manosku se takođe razmatraju i planovi o osnivanju jaslica za decu zaposlenih u blizini fabrike.
• Društvo: kao najveći poslodavac na području Manoska, L'Occitane daje svoj doprinos integraciji hendikepiranih i nedovoljno
kvalifikovanih osoba. Ta društvena odgovornost se izražava i kroz projekte koje L'Occitane fondacija održava u smjeru slepih i slabovidnih osoba, žena u siromašnim zemljama i očuvanju "znanja o prirodi".

Prirodni sastojci nalaze se u srcu formula L'Occitane-ovih proizvoda, stoga uvek primenjujemo stroge kriterijume po pitanju njihovog kvaliteta i porekla. Kako bismo osigurali neprestanu raspoloživost svojih proizvoda, učestvujemo u projektima očuvanja određenih retkih vrsta. L'Occitane je 2003. godine otvorio svoju prvu veliku plantažu smilja na Korzici. Osim toga, promovišemo i oživljavanje zaboravljenih kultura. Tako je L'Occitane 2004. godine imao jednu od ključnih uloga u programu oživljavanja uzgoja badema u Provansi, pod vođstvom lokalne uprave Visoke Provanse. Doprinosimo promovisanju tradicionalnih kultivacija, sa posebnim naglaskom na lavandu – uzgoj lavande je u padu, a L'Occitane pažljivo prati razvoj situacije.

Naša predana briga za okolinu dovela nas je do upotrebe ekološki prihvatljive ambalaže koju je moguće reciklirati (karton, staklo, razgradiva plastika, aluminijum) kao i korišćenja minimalne količine nepotrebne ambalaže. Težimo upotrebi papira izrađenog ekološki prihvatljivim pristupom: smeđeg papira proizvedenog od drvenih ostataka dobijenih posle čišćenja šume u Landesu, papira sa Ecolabel oznakom, recikliranog papira proizvedenog uz pomoć morskih trava sa područja Venecije i drugog recikliranog papira i kartona. Takođe, uvek podstičemo svoje kupce na recikliranje naše ambalaže. Na taj način, zajednički čuvamo prirodne izvore. Oznaka "zelene tačke" na našim proizvodima znači da L'Occitane učestvuje u evropskim programima zbrinjavanja otpada i recikliranja ambalaže.

Palmino ulje, dobijeno iz plodova palme uljarice, prvenstveno se upotrebljava u prehrambenoj industriji. Često se koristi i u proizvodima za ličnu higijenu i kozmetičkim proizvodima zahvaljujući odgovarajućem indeksu saponifikacije i visoke koncentracije laurinske kiseline, koja sapune čine čvrstima i zaslužnim za izuzetna pročišćavajuća i penušava svojstva. Prekomerno uzgajanje palminog ulja ima znatno negativan uticaj na okolinu i biološku raznolikost.

L'Occitane je od 2011. godine član RSPO (Roundtable for Sustainable Palm Oil/Okrugli sto za održivost palminog ulja) – neprofitne organizacije koja ujedinjuje sve učesnike u industriji palminog ulja. Njen cilj je razvitak i sprovođenje globalniih standarda za sertifikovano palmino ulje. Od kraja 2015. godine, u proizvodnji svih naših sapuna koristimo palmino ulje u skladu sa najvišim stepenom načela održivosti i sledljivosti koje je odredio RSPO (odvojena proizvodnja). Još 2014. godine započeli smo postupak kojim lako možemo otkriti prisustvo derivata palminog ulja u svim našim sirovinama. Od 2020. godine sprovodimo akcijski plan koji osigurava da 100 % tih sirovina poseduje RSPO sertifikat, u skladu sa najvišim stepenom održivosti i sledljivosti.

Naši dobavljači sapunskih čestica uvek odlaze još jedan korak dalje u svojim odlukama, i tako su kao potpisnici inicijative »Palm Oil Innovation Charter« korak ispred RSPO kriterijuma. Ta inicijativa sadrži još strožije propise koji regulišu zaštitu biološke raznolikosti, pustošenje i krčenje šuma, izgradnju etičkog i održivog partnerstva sa lokalnim uzgajivačima. Podstičemo naše dobavljače na upotrebu održivog palminog ulja u skladu sa najstrožijim zahtevima RSPO sertifikata.

Trenutno uspostavljamo kanal snabdevanja u Zapadnoj Africi sa ugovorenim dobavljačima palminog ulja. Na taj način osiguravamo direktno snabdevanje uljem, veći nadzor nad sledljivošću sirovih sastojaka i materijala, kao i nad uticajem na okolinu i stanovništvo.

SODIUM PALMATE, SODIUM PALM KERNELATE, PALM ACID, PALM KERNEL ACID.

Već više od 20 godina nabavljamo šea buter iz afričke države Burkina Faso putem poštene trgovine. Time smo:
• uspostavili partnerski odnos sa više od 12.000 žena
• osigurali kupovinu šea butera proizvedenog na originalnom mestu uzgoja, što je finansijski povoljnija opcija za žene, u poređenju sa kupovinom neprocesuiranih plodova
• 2007. godine smo kupili više od 330 tona šea butera – 75 % ukupne količine šea butera namenjenog prodaji kozmetičkoj industriji i 75 % ukupne količine namenjene za izvoz
• osiguravamo čak 80 % predfinansiranja za sve naše porudžbine (uslovi poštene trgovine propisuju 30 % predfinansiranja) kako bi udruženja u Burkini Faso mogla da osiguraju opremu za proizvodnju i zalihe šea oraha
• godišnjim posetama, redovno nadziremo kvalitet proizvodnje, ali i potrebe svojih saradnika.

Već 30 godina podržavamo tradicionalne načine proizvodnje i nabavljamo sastojke direktno od lokalnih proizvođača: od saradnika iz Visoke Provanse nabavljamo sertifikovano AOC eterično ulje lavande te regije,
od uljara u Gardu nabavljamo bademovo ulje, iz Visoke Provanse nabavljamo ekološki dobijeno maslinovo ulje sa AOC sertifikatom, a od destilera sa Korzike nabavljamo eterično ulje smilja. AOC oznaka kontrolisanog porekla, koristi se za proizvode iz posebno određenih regija, čiji su kvalitet i jedinstvena svojstva predodređena upravo tim geografskim područjem. Takvi proizvodi su rezultat kombinacije načina proizvodnje i terroira (klima, kvalitet tla, topografija...), kao i znanja i iskustva tamošnjih proizvođača.

U svrhu pomoći slepim i slabovidnim osobama, preduzeli smo sledeće korake:
• svoje proizvode označavamo i Brajevim pismom, još od 1996. godine, kako bismo omogućili njihovu dostupnost slepim i slabovidim osobama, pa ga implementiramo na engleskom jeziku kako bi nas razumela većina potrošača.
• zaposleni u L'Occitane-u su osnovali udruženje Provence dans tous les sens ("Provansa kroz sva čula") koja uvodi slepu i slabovidu djecu u svet proizvodnje mirisa
• finansijski podržavamo ORBIS, međunarodnu nevladinu organizaciju, koja se edukacijom, prevencijom i brigom bori protiv slepila u zemljama u razvoju.

U L'Occitane grupaciji, protivimo se testiranju na životinjama već više od 40 godina, stoga naši proizvodi, aktivni sastojci ili sirovine ni u jednoj fazi proizvodnje nisu testirani na životinjama. Oduvek aktivno podržavamo organizacije za zaštitu životinja i kontinuirano se zalažemo za ukidanje testiranja proizvoda na životinjama na globalnom nivou. U Kini, gde se distribuišu L'Occitane proizvodi, lokalne kineske vlasti zahtevaju dodatna istraživanja kozmetičkih proizvoda namenjenih prodaji na njihovom tržištu kako bi time garantovali sigurnost proizvoda kineskim potrošačima. Takva testiranja sprovode se isključivo pod kineskim vlastima u njihovim ovlašćenim laboratorijima. Kako bismo kontinuirano išli unapred, kozmetička industrija razvija kvalitetne odnose sa kineskim vlastima, sa jasnim ciljem o potpunom prestanku testiranja kozmetičkih proizvoda na životinjama. Naša industrija sarađuje sa relevantnim nadležnim organima i organizacijama koje se zauzimaju za prava životinja (NGO), kako bismo se zajednički i aktivno zalagali za implementaciju alternativnih metoda testiranja, koje se već sprovode širom Evrope, u kojoj je testiranje na životinjama u potpunosti zabranjeno. Ovaj konstruktivni dijalog sa kineskim nadležnim organima, doveo je do napretka u kineskim zakonima i regulacijama, uključujući i odluku iz jula 2014. godine kojom je ukinuta ovakva vrsta testiranja na uobičajenim kozmetičkim proizvodima koji se proizvode i pakuju lokalno (šamponi, parfemi itd.). Neprestano zagovaramo i dokazujemo da postoje jednako pouzdane alternativne metode testiranja koje poštuju i štite prava životinja. Značajni pomak dogodio se i u novembru 2016. godine, kada je CFDA (China Food and Drug Administration/Kineska agencija za hranu i lekove) odobrila način testiranja sigurnosti određenih kozmetičkih sastojaka na alternativni način koji ne uključuje životinje. Trenutno, NIFDC (National Institute
for Food and Drug Control/Međunarodni institut za sigurnost i kontrolu hrane i drogerijskih proizvoda) razmatra prihvaćanje i ostalih alternativnih načina za testiranje (AAT/Alternatives to Animal Testing). U daljem nastojanju promovisanja naših načela o potpunoj zabrani globalnog testiranja na životinjama, L’Occitane Grupacija uspostavila je partnerstvo s IIVS (Institute for In Vitro Sciences/Institut za in vitro nauke). IIVS u Kini sprovodi aktivan program za usvajanje alternativnih načina testiranja koja se ne sprovode na životinjama. Više informacija o programu možete pronaći na službenoj web stranici instituta (https://iivs.org/).
Ostajemo pri uverenju da će otvoreni dijalog i transparentna komunikacija sa kineskim organizacijama i organima vlasti dovesti do daljeg uticaja na kineske lokalne zakone i uskoro u potpunosti i zauvek zabraniti testiranje na životinjama. Zahvaljujemo na Vašem interesu, nadamo se da je naša izjava razjasnila našu poziciju po ovom pitanju.

Naše formule

Da. Izuzetno ulažemo u istraživanja i testiranja efikasnosti naših aktivnih sastojaka, a rezultati ovih istraživanja su patentirani. Procenjujemo delotvornost naših formula kroz in vitro testove na volonterima, kao i kroz korisničke testove za formule proizvoda za negu lica.

Naša esencijalna ulja dobijaju se parnom destilacijom biljaka (stabljika, cvetova, korena, kora itd.). Tokom procesa destilacije, vodena para prolazi kroz biljni materijal, a nakon hlađenja, ispušta esencijalno ulje i cvetnu vodicu (poznatu i pod nazivima hidrolat/hidrosol). Naši biljni ekstrakti dobijaju se različitim postupcima ekstrakcije (maceracija, namakanje itd.) i prerađivanjem biljaka u rastvoru, koji se zatim isparavanjem može dovesti do željene konzistencije – tečne ili čvrste.

Naši mirisi su napravljeni sa čistim prirodnim esencijama u samom srcu kreacija i usklađeni sa propisima o sintetičkim mirisnim elementima (posebno ftalatima) i alergenima.

Organski sastojak je sastojak dobijen organskim/ekološkim uzgojem i koji, prema evropskim zakonima iz 1991. godine, mora biti usklađen sa određenim temeljnim propisima, uključujući:
• poštovanje ekosistema kroz načine uzgoja koji održavaju prirodnu ravnotežu,
• zabranu korišćenja hemijskih đubriva, pesticida ili veštačkih herbicida,
• zabranu korišćenja genetski modifikovanih organizama (GMO),
• obavezne inspekcije i kontrole koje sprovode nadležna tela za
sertifikaciju organskih proizvoda – to se odnosi i na proizvođače i na prerađivače organskih proizvoda,
• mogućnost pronalaska izvora, odnosno sledljivost biljke, bez obzira na zemlju porekla.
U skladu sa tim, 2002. godine, Sjedinjene Američke Države uvele su regulative NOP (National Organic Program/Državni program organske proizvodnje) na međunarodnom nivou, dok je JAS (Japanski poljoprivredni standard) uveden u Japanu 2000. godine.

Organski kozmetički proizvod mora biti usklađen sa strogim propisima evropskih i američkih agencija za izdavanje sertifikata, poput Ecocert-a, BDIH-a, Soil Association-a, Nature et Progres-a ili Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država. L'Occitane organski proizvodi usklađeni su sa Ecocert propisima, sastoje se isključivo od odobrenih sastojaka i poštuju sledeće propise:
• sadrže najmanje 95 % prirodnih sastojaka ili sastojaka prirodnog porekla;
• najmanje 95 % svih biljnih sastojaka je organskog porekla sa pripadajućim sertifikatom;
• najmanje 10 % svih sastojaka je organskog porekla sa pripadajućim sertifikatom.

Kozmetički sastojci prirodnog porekla dobijeni su od prirodnih
elemenata, a ne elemenata hemijskog porekla. Organski kozmetički proizvod mora biti usklađen sa strožijim propisima od onih koji regulišu proizvodnju uobičajenih kozmetičkih proizvoda. Ti propisi garantuju
poštovanje okoline u celokupnom proizvodnom procesu, poštovanje kupaca i pozitivan naglasak na prirodne izvore i viši nivo ekološkog kvaliteta. Naši organski kozmetički proizvodi usklađeni su sa Ecocert BIO oznakom, koja postavlja najviše standarde kvaliteta za kozmetičke proizvode formulisane sa sastojcima prirodnog porekla. Ecocert je nezavisno telo za izdavanje sertifikata koje je sastavilo spisak dopuštenih sastojaka, a pritom insistira na sledećem:
• proizvodi sadrže najmanje 95 % prirodnih sastojaka ili sastojaka prirodnog porekla;
• najmanje 95 % svih biljnih sastojaka je organskog porekla sa pripadajućim sertifikatom;
• najmanje 10 % svih sastojaka je organskog porekla sa pripadajućim sertifikatom.
Zabranjena je upotreba veštačkih mirisa i boja, silikona i mineralnih ulja. Dopuštena je upotreba samo pojedinih osnovnih sintetičkih sastojaka u slučaju kada njihova prirodna alternativa ne postoji.

Naš pristup organskim kozmetičkim proizvodima je realističan. Želeli bismo da razvijamo svoju ponudu u saradnji sa Ecocert-om, ali istovremeno vodimo računa o postojećim ograničenjima: raspoloživosti sastojaka organskog porekla, mogućnosti zadržavanja visokog kvaliteta proizvoda, kao i usavršavanja najdelotvornijih formula. Celokupna ponuda naših proizvoda uvek će zadovoljavati i biti na nivou najviših standarda delotvornosti, kvaliteta i sigurnosti.

Proizvod se može smatrati hipoalergenim kada je formulisan sa ciljem minimiziranja rizika alergijske reakcije.

Sertifikovane organske formule, zbog svoje visoke koncentracije esencijalnih ulja i cvetnih vodica, uobičajeno sadrže određeni broj potencijalno alergenih sastojaka. Takvi proizvodi zato ne mogu biti deklarisani kao hipoalergeni.

Sertifikovane organske formule, zbog svoje visoke koncentracije esencijalnih ulja i cvetnih vodica, uobičajeno sadrže određeni broj potencijalno alergenih sastojaka pa zato nisu uvek prikladne za sve tipove kože. Stoga, organske formule moraju biti podvrgnute nizu strogih testiranja kako bi se mogla garantovati njihova potpuna sigurnost.

Većina naših proizvoda sadrži više od 90 % prirodnih sastojaka ili sastojaka prirodnog porekla. Naši sastojci prirodnog porekla na deklaraciji su označeni sa dve zvezdice **.

Uvek težimo korišćenju prirodnih, visokokvalitetnih sastojaka kontrolisanog porekla, sa pripadajućim sertifikatom kvaliteta (sertifikat AOC za organsku poljoprivredu), koje nabavljamo od lokalnih
poljoprivrednih zajednica ili programa održivog razvoja. Međutim, kako bismo stvorili proizvode koji pružaju najviši nivo sigurnosti i delotvornosti, moguće je povremeno korišćenje sintetičkih molekula (uvek sa visokim merama opreza i pažnjom), kada ne postoji pouzdana i delotvorna prirodna alternativa.

Parabeni su konzervansi. U L'Occitane-u, oduvek koristimo najmanje moguće koncentracije konzervansa (između 0,3 % i 0,5 %), u spoju sa našim esencijalnim uljima, kako bismo sprečili rapidno umnožavanje bakterija. Međunarodnim zakonima dopuštena je maksimalna koncentracija od 0,8 % konzervansa u formuli. Kao kompanija koja uvek naglašava važnost sigurnosti i prirodnosti, uvek kada je to moguće, menjamo parabne sa ostalim vrstama konzervansa čiji je toksikološki rizik u potpunosti istražen. Od 2005. godine, većina naših novih proizvoda je formulisana bez parabena. Danas, približno 80 % naših proizvoda je deklarisano bez parabena.

Konzervansi su molekuli koji sprečavaju mikrobiološko zagađenje kozmetičkih formula. Svim formulama su potrebni konzervansi kako bi mogle da se koriste u normalnim svakodnevnim uslovima (čuvanje u kupatilu, svakodnevni dodir rukama, itd.). U L'Occitane-u, upotrebi parabena pristupamo sa velikim oprezom i koristimo ih u koncentracijama nižim od odobrenih propisima međunarodnih zakona. Osim toga, kada god je moguće, u formulama koristimo esencijalna ulja sa antimikrobnim svojstvima kako bismo uspeli da očuvamo naše proizvode. Parabeni su se našli „pod lupom“ od kada je objavljeno kontroverzno britansko istraživanje koje je pokazalo potencijalnu vezu između parabena i oboljenja od raka. Stoga, s obzirom na ovu temu, osiguravamo da uvek budemo u toku sa najnovijim istraživanjima koja sprovode svetska zakonodavna tela odgovorna za regulaciju kozmetičkih proizvoda. Kao kompanija koja uvek naglašava važnost sigurnosti i prirodnosti, kada je to moguće, uvek menjamo parabene sa ostalim vrstama konzervansa čiji toksikološki rizik je u potpunosti istražen.

Jesu, L'Occitane proizvodi su sigurni za kožu. Pri proizvodnji svih naših proizvoda poštujemo stroge evropske i međunarodne propise koji se neprestano proširuju i dopunjavaju kako bi uvek bili u skladu sa poslednjim naučnim otkrićima i regulacijama. Štaviše, za svaki novi proizvod posedujemo potpunu sigurnosnu dokumentaciju. Sistematski sprovodimo testove kako bismo osigurali da su naši proizvodi nežni za kožu: testovi iritabilnosti kože za naše higijenske proizvode i proizvode za negu kože, kao i testovi iritabilnosti očiju za proizvode koji se nanose na tom području kože lica. Svi naši testovi, u slučaju proizvoda za negu lica i proizvoda za negu područja oko očiju, sprovode se u razdoblju od nekoliko nedelja pod dermatološkim i/ili oftalmološkim nadzorom. Sve provere sprovode nezavisne laboratorije sa dozvolom francuskog Ministarstva zdravlja.

Kako bismo osigurali da naši kupci mogu da koriste proizvode uvek u najboljem stanju, ističemo preporučeni rok trajanja na osetljivim proizvodima, poput onih za decu ili čistih organskih proizvoda. Ostali proizvodi, sa rokom trajanja dužim od 30 meseci, ne zahtevaju oznaku preporučenog roka trajanja. U tom slučaju, na proizvodu se nalazi simbol PAO (Period After Opening/razdoblje posle otvaranja), koji označava broj meseci nakon otvaranja, unutar kojih se može sigurno koristiti u normalnim okolnostima uz optimalnu delotvornost. Taj simbol se ne pojavljuje na proizvodima kod kojih ne postoji rizik isteka roka trajanja ili kvarenja (toaletne vode, uzorci itd.)

Ako želite, proizvode možete čuvati u frižideru. Tada će trajati još duže. Štaviše, s obzirom na to da hladnoća proizvoda poboljšava mikrocirkulaciju kože, pojačaće prodiranje aktivnih sastojaka i omogućiti trenutnu delotvornost. Međutim, proizvodi koji sadrže određene vrste biljnog voska ili ulja, mogu postati mutni na temperaturama nižim od 10°C. To svakako nije razlog za brigu: na sobnoj temperaturi će se ponovo razbistriti, a svojstva formule biće u potpunosti očuvana.

Neki proizvodi, koji sadrže visoku koncentraciju biljnog voska ili ulja, mogu postati mutni na temperaturama nižim od 10°C. To svakako nije razlog za brigu: na sobnoj temperaturi će se ponovo razbistriti, a svojstva formule biće u potpunosti očuvana.

Većina L'Occitane proizvoda je veganska s obzirom na to da u proizvodnji ne koristimo nijedan oblik životinjskih sastojaka kao ni proizvode ili nusproizvode životinjskog porekla (osim pčelarskih proizvoda kao što su med ili vosak).

Naš šea buter podvrgnut je postupku mehaničkog filtriranja koji zadovoljava standardne zahteve Ecocert propisa i čuva sva delotvorna svojstva butera.

L'Occitane poslednjih nekoliko godina istražuje upotrebu mineralnih, umesto hemijskih zaštitnih filtera, sa ciljem delotvorne zaštite od sunca, smanjenja rizika alergijskih reakcija i pronalaska najsigurnijeg
rešenja. Mineralni pigmenti stvaraju nevidljivi zaštitni sloj na površini kože koji odbija niz štetnih sunčevih zraka, a istovremeno omogućuju da koža diše. Osiguravaju zaštitu od sunca fizičkim odbijanjem UV zraka, pa
se na taj način razlikuju od hemijskih filtera kod kojih molekuli upijaju sunčeve zrake. Osnovne prednosti mineralnih filtera su:
• fotostabilnost (neaktivni pigmenti garantuju zaštitu koja ne slabi sa vremenom)
• optimalna tolerancija kože
• neposredna zaštita odmah po nanošenju na kožu (osigurana fizičkim prekrivanjem)
Formula Immortelle Precious kreme za lice sa zaštitnim faktorom SPF 20 sadrži mineralne filtere za delotvornu zaštitu od sunca i štetnog delovanja sunčevih zraka.

SLES (natrijum lauret sulfat): etoksilirana jedinjenja nisu opasna. Kontroverza koja okružuje SLS (natrijum lauril sulfat) povezana je sa postupkom njegovog dobijanja koji uključuje visokoreaktivni plin etilen-oksid. Međutim, nadziranjem i kontrolisanjem proizvodnih procesa, kao i faze pročišćavanja, moguće je ukloniti sve štetne čestice indirektnih supstanci iz konačnog proizvoda. SLS (natrijum lauril sulfat): kada se samostalno nanosi na kožu, deluje kao snažni deterdžent koji isušuje kožu i izaziva iritacije. Međutim, naši gelovi za tuširanje i šamponi napravljeni su sa naprednim, visokorazvijenim formulama koje sadrže nekoliko vrsta penušavih sastojaka, uključujući i TEA lauril sulfat – još jedan oblik lauril sulfata. Ova kombinacija sa nežnim površinskim aktivnim supstancama čini naše proizvode blagima za kožu i kosu.

Saveti za negu

Nakon 25. godine života koža počinje da slabi. Zato je u tom uzrastu idealno početi sa korišćenjem proizvoda za negu lica sa preventivnim delovanjem protiv pojave bora i starenja. Proizvodi iz kolekcije Immortelle Precious posebno su razvijeni sa tim ciljem: sadrže jedinstvenu kombinaciju aktivnih sastojaka, čine vašu kožu lepšom i pomažu u pružanju delotvorne zaštite u borbi protiv prvih znakova starenja.

Koža područja oko očiju je tanja, osetljivija i podložnija vidljivim promenama od ostalih područja lica. Iz tog razloga, preporuka je da se koriste proizvodi za negu kože, posebno formulisani za nežno područje oko očiju, poput balzama i seruma sa esencijalnim uljem smilja ili čistog šea butera. Ova vrsta proizvoda uvek je formulisana bez dodatnih mirisa i boja i oftalmološki testirana.

Noć je pogodno vreme za obnavljanje kože. Tokom dana, koža je u neprestanom obrambenom stanju jer je izložena štetnim uticajima iz okoline (zagađenje, smog, UV zraci, promene temperature). Tokom noći koža može da se opusti i bolje upije sve blagodeti proizvoda za negu lica koji delotvorno deluju i štite mladolikost i lepotu kože.

Za vreme trudnoće, koža postaje suva, a podložna je neuobičajenom fizičkom naprezanju i rastezanju, koji u 60-80 % slučajeva mogu uzrokovati pojavu strija. Kako biste kožu održali glatkom i sprečili pojavu strija, ključno je koristiti proizvode koji hrane i učvršćuju kožu i poboljšavaju njenu mekoću i elastičnost. Zato trudnicama savetujemo čisti šea buter za negu kože, ili određene proizvode iz kolekcije Badem, koji svojom bogatom formulom idealno neguju i hrane kožu. Proizvodi koji sadrže čista esencijalna ulja ili visoku koncentraciju mentola ili ulja eukaliptusa nisu preporučeni za korišćenje tokom trudnoće. Ako trudnice ne bi trebalo da koriste određeni proizvod, to upozorenje je istaknuto na deklaraciji.

Koža grudi zahteva svakodnevnu bogatu negu kako bi bila meka i elastična. Zato je važno koristiti hranljive proizvode. Važno je izbegavati nanošenje proizvoda neposredno pre dojenja, kao i nanošenje na područja koja su direktno u kontaktu sa licem bebe. Što se tiče proizvoda koji sadrže eterična ulja, preporuke i mere opreza iste su kao i za trudnice.

Šea buter ultralagana i ultrabogata krema za lice posebno su formulisane za osetljivu kožu jer je umiruju, otklanjaju osećaj zatezanja i crvenilo.