Nazad

Načela i vrednosti

Naše vrednosti

Još od osnivanja 1976. godine, L'OCCITANE poštuje i neguje jednostavne vrednosti: autentičnost, poštovanje i užitak za sva čula. To je više od filozofije; to je posvećenost koja je tokom godina uticala na naše mnogobrojne bitne odluke. Celokupno naše delovanje i sve naše odluke vodi snažna želja: da sačuvamo tradiciju, znanje i da sve to prenesemo na nove generacije. Upravo je to ono što pokreće naš brend, daje mu značaj i svrhu.

Autentičnost

Iza svakog dobrog proizvoda, stoji istinita priča. Iza svake L’OCCITANE bočice stoji kontrolisano poreklo, proizvođači koji se drže strogih standarda, kao i tradicionalne tehnike kako iz Provanse – tako i iz drugih krajeva sveta.

Naša misija je da putem proizvoda za negu lepote prenesemo tradijcije, veštine i znanja sa juga Francuske dalje u svet.  Više o Provansi, čudesnoj zemlji iz koje potiču naši sastojci, možete saznati na našem onlajn magazinu:


FANTASTIC PROVENCE >

Poštovanje

U L’OCCITANE kompaniji smo posvećeni ograničavanju uticaja svog delovanja i delovanja svojih proizvoda na životnu sredinu, kako bismo povećali dobrobit naših kupaca kao i naših zaposlenih. Kad god je moguće podržavamo inicijative koje su nam drage i koje predstavljaju naše osnovne vrednosti.   Proizvode označavamo BrAjevim pismom kako bismo ih učinili dosupnim slepim i slabovidim osobama.  Kroz kompaniju i L'OCCITANE fondaciju nastavljamo svoj trud i nadograđujemo ove temelje.

L'OCCITANE FONDACIJA >

Užitak za sva čula

Efikasnost naših proizvoda rezultat je udruživanja tradicije, prirode i istraživanja. Međutim, naši stručnjaci za istraživanja posvećuju veliku pažnju i užitku koji pružaju naši proizvodi - rakošnim teksturama i neodoljivim mirisima, L’OCCITANE proizvodi nude trenutke pravog uživanja. Naše radnje sa svojim bojama, mirisima, osvetljenjem i prijatnom dobrodošlicom radnika, čine da svaki minut proveden sa nama bude pun radosti i otrkića.  Kako bismo to putovanje produžili i nastavili da milujemo vaša čila, L'OCCITANE je osmislio i spa oaze. Inspirisane močvarama i peščanim sprudovima oblasti Kamarga u Provansi, ove oaze predstavljaju utočišta mira i oslikavaju samu srž brenda.


L'OCCITANE SPA >

Dobrotvorne aktivnosti

Još od osnivanja 1976. godine, L’OCCITANE je društveno odgovorna kompanije.  2006. godine, L’OCCITANE je osnovao Fondaciju kako bismo imali efikasnu strukturu za naše inicijative i aktivnosti.  Sa godišnjim budžetom oko milion evra, L’OCCITANE fondacija aktivno učestvuje u okviru dve osnovne oblasti: podrška i pomoć slepim i slabividim osobama širom sveta i podrška ekonomske nezavisnosti žena u Burkini Faso.

Zaposleni u kompaniji L’OCCITANE su takođe uključeni u projekte Fondacije, kao što je to bio slučaj sa posebnom inicijativom pružanja podrške Japanu nakon razarajućeg cunamija 2011. godine.

Ekonomska nezavisnost žena

Više od 25 godina, L’OCCITANE u proizvodnji svojih proizvoda koristi ši buter iz Burkine Faso.  Kako bi se partnerstvo sa ženama koje se bave njegovom proizvodnjom negovalo i jačalo, L’OCCITANE fondacija podržava ekonomsku nezavisnost lokalnih žena uz pomoć programa za opismenjavanje i promociju projekata preduzetništva.  U okviru ovih programa pomogli smo više od 7,000 žena u Burkini Faso da steknu finansijsku nezavisnost.

Svake godine za međunarodni dan žena 8. marta, u L’OCCITANE radnjama se prodaje sapun solidatnosti napravljen u Burkini Faso, a 100% profita ostvarenog njegovom prodajom namenjeno je prosvetnim centrima za žene u Burkini Faso.  Ovakvom akcijom smo 2012. godine prikupili više od 153,000 evra.

*Bez PDV-a, troškova prevoza i proizvodnje

Pomoć slepim i slabovidim osobama

Kao brend čiji proizvodi deluju na čula, L’OCCITANE većinu svoje ambalaže obeležava Brajevim pismom, kako bi slepim i slabovidim osobama pružio lepše i jednostavnije iskustvo kupovine.  L'OCCITANE fondacija podržava razne projekte stručnog usavršavanja i integracije slepih i slabovidih osoba, kao i programe prevencije slepila u zemljama u razvoju.  Zahvaljujući ovom programu više od 500,000 osoba je dobilo stručnu oftamološku negu.


Svake godine za međunarodni Dan vida, u oktobru, L’OCCITANE u svojim radnjama širom sveta prodaje sapun solidarnosti, a 100%* profita ostvarenog njegovom prodajom namenjeno je projektima za prevenciju slepila u zamljama u razvoju.  U ovakvoj akciji 2011. godine, prikupljeno je više od 210,000 evra.
*Bez PDV-a, troškova prevoza i proizvodnje

Angažman zaposlenih u kompaniji L'OCCITANE

Zaposleni u kompaniji L’OCCITANE aktivno učestvuju u projektima L'OCCITANE fondacije još od njenog osnivanja.   Tako na primer u Francuskoj, Fondacija podržava zaposlene koje obučavaju žene u Burkini Faso tehnikama pravljenja sapuna.

Kako bi projekti i misija Fondacije postigla najbolje rezultate, podržavamo i lokalne inicijative koje pružaju pomoć slepim i slabovidim osobama.  Mreža od 12 međunarodnih koordinatora omogućavaju efikasnu komunikaciju Fondacije sa ostakom sveta.


Primeri lokalnih projekata
• Regionalne L’OCCITANE kancelarije su prikupile više od 80,000 evra za pomoć organizacijama koje se bore za prevenciju slepila. Prijektima u okviru kojih smo razvili audio knjige i opremu koja poboljšava kvalitet svakodnevog života slepih i slabovidih osoba, pomoglimo smo oko 6,900 ljudi.
• U Maleziji, zaposleni sarađuju sa Malezijskim udruženjem za slepe i slabovide. 
• U SAD-u, njujorkški tim podržava organizaciju Helen Keller International.  Zaposleni u SAD takođe prodaju čestitke koje izrađuju slepa i slabovida deca, čime je obezbeđena oftamološka dijagnostika i nega za 1,400 dece. 
• U Rusiji je tim prikupio 18,000 evra za kupovinu knjiga pisanih Brajevim pismom.
• U Kanadi su se zaposleni ujedinili kako bi podržali organizaciju ORBIS i njenu bolnicu “Flying Eye” smeštenu u avionu.

Za više informacija pogledajte brošuru o FOUNDATION BROCHURE >


L'OCCITANE podrška Japanu
Nakon razarajućeg zemljotresa i cunamija 11. marta 2011. godine, L’OCCITANE se pridružio pružanju pomoći Japanu, državi posebno dragoj brendu.  Nakon prvobitne donacije u vidu 50,000 proizvoda, L’OCCITANE je zajedno sa organizacijom Deca bez granica učestvovao u rekonstrukciji društvenog centra u gradu Kamaiši, svečano otvorenog u aprilu 2012. godine.

-

Lokalni projekti

Osnovan u Alpima Gornje Provanse, usidren na njenoj teritoriji, L'OCCITANE je veoma aktivan i uključen u projekte i život zajednice.  Podržavamo i cenimo ljude koji na bilo koji način čine Provansu živom.  L'OCCITANE je predan svojim osnovnim vrednostima: poštovanje, autentičnost i užitak za sva čula. Pored tih vrednosti koje predstavljaju srce našeg identiteta, zalažemo se za očuvanje prirode i širenje lokalnih znanja, umeća i veština.  L'OCCITANE u saradnji sa lokalnim i regionalnim partnerima, takođe podržava sport, kulturu i turizam ove francuske regije.

LOKALNA PODRŠKA >

LOKALNA PODRŠKA >

Društvena odgovornost

Poštovanje je u samom srcu L’OCCITANE vrednosti, i glavna je vodilja u oblikovanju naše društveno odgovorne poslovne politike, čije su osnovne stavke sledeće:
• Razvoj ljudskih resursa što doprinosi rastu celog tima, ujedno omogućavajući zaposlenima da ispolje svoje poslovne ambicije
• Ravnoteža između posla i privatnog života
• Integracija osoba sa posebnim potrebama: poštovanje različitosti.

U okviru proaktivne poslovne politike osiguravamo sigurnost, garantujemo za zdravlje i blagostanje zaposlenih, kao i prevenciju od povreda na radnom mestu. .

Kao društveno odgovorna kompanija, L’OCCITANE aktivno deluje u okviru projekata solidarnosti i projekata Fondacije. “Društvena odgovornost kompanije deo je te priče. Odgovornost i predanost kompanije celokupnom društvu je osnova održivog društvenog razvoja.  L’OCCITANE je u regiji Provansa-Alpi-Azurna obala nezaobilazan faktor ekonomskog i društvenog razvoja.  Van mediteranskog područja, L’OCCITANE je takođe, tokom proteklih 20 godina, uspostavio jake veze sa stanovnivima Burkine Faso.  Zahvaljujući ši buteru i akcijama Fondacije u Burkini Faso, veze sa tamošnjim stanovnicima i zajednicama su još jače.” - kaže Olivije Buso, osnivač kompanije L’OCCITANE

Odgovoran odabir sastojaka

U želji da osiguramo održiv lanac nabavke i kontrolisano poreklo naših sastojaka, L’OCCITANE ima tim ljudi posvećen saradnji sa našim proizvođačima i partnerima.  Naše formule, ispirisane prirodom, u potpunosti poštuju životnu sredinu, izbegavajući tako bilo kakav vid zloupotrebe prirode.

Kako bismo etičku poslovnu politiku naše kompanije postavili u međunarodno priznate okvire, uključili smo se u globalnu inicijativu Ujedinjenih nacija, poštujući njihovih deset načela na području ljudskih prava, prava radnika, prirodne sredine i borbe protiv korupcije.

Bez zloupotrebe sirovina

Patenti koje je L'OCCITANE registrovao zasnivaju se na terapeutskom i kozmetičkom razvoju i rezultat su istraživanja sprovedenih unutar internog Odeljenja za razvoj i istraživanja. 

L’OCCITANE ne patentira tradicionalne načine upotrebe nekih od prirodnih aktivnih sastojaka, već sprovodi testove efikasnosti i istraživanja različitih kombinacija sastojaka u cilju što boljih kozmetičkih potreba.  L'OCCITANE patenti ne sprečavaju druge kompanije da koriste iste biljke. 

Etička poslovna politika

L'OCCITANE je 2011. godine formalno prihvatio osnovne vrednosti i principe globalne inicijative Ujedinjenih nacija na području ljudskih prava, prava radnika i borbe protiv korupcije.

Održivi razvoj

U svakom aspektu našeg poslovanja, nastojimo da ograničimo negativan uticaj naših dela i dejstva naših proizvoda na životnu sredinu - od stvaranja formula do razvoja ambalaže, uključujući i samu distribuciju proizvoda.  Obzirom na cilj da kontinuirano smanjujemo negativan uticaj na životnu sredinu, ušli smo u postupak dobijanja sertifikata ISO 14001.

Naši zaposleni i naše radnje slede smernice koje smo implementirali u cilju aktivnog učestvovanja u vođenju brige o zaštiti životne sredine.

Formule

L'OCCITANE je preduzeo sledeće mere u cilju smanjenja uticaja svojih proizvoda na životnu sredinu:
• Bez upotrebe ftalata od 2005. godine
• Proizvodi ne sadrže paraben
• Upotreba biljnih ulja umesto mineralnih ulja
• Ograničena upotreba silikona


NAŠE FORMULE >

Ambalaža

L’OCCITANE poštuje Pravilnik o ekološki dizajniranoj ambalaži, koji postavlja četiri osnovna cilja:
• Smanjenje: smanjujemo težinu pakovanja, količinu otpada, i uticaj na životnu sredinu
• Reciklaža: dajemo prednost materijalima koji se mogu reciklirati, kao i dizajnu ambalaže koji korisnicima omogućava lako razdvajanje delova za reciklažu
• Ponovna upotreba: dajemo prednost već recikliranom materijalu, kao što je to slučaj sa našim eko-pakovanjima za dopunu
• Kontrola: vodimo računa o ekološkim postupcima naših proizvođača, kao i o celokupnom uticaju naših proizvoda na planetu - od proizvodnje do upotrebe.


Naše prve ekološki koncipirane kolekcije bile su Aromakologija i Verdon, koje su otvorile put drugim kolekcijama.  Muška kolekcija Verdon je lansirana 2010. godine sa ambalažom od 100% reciklirane plastike (PET), što je za L’OCCITANE bio prvi korak a ujedno i veliki korak za celu kozmetičku industriju.  Sledeći korak je bio razvoj eko-pakovanja za dopunu za šampone i balzame iz Aromakologija kolekcije, nakon čega je usledila upotreba eko-pakovanja i u okviru drugih kolekcija.

Proizvodnja

Ograničavanje uticaja naše proizvodnje na životnu sredinu je jedan od naših osnovnih zadataka. Na tom putu smo postavili tri osnovna cilja:
• Smanjena upotreba energije
• Smanjena upotreba vode i zagađenje otpadnih voda
• Smanjenje količine otpada, koji se sve više reciklira


Od 2002. godine kada smo počeli, sve uspešnije odvajamo otpad za reciklažu. Do kraja 2010. godine, reciklirano je čak 60% otpada.  Kada otpad nije moguće odvojiti, spaljujemo ga i time otpad pretvaramo u energiju.  Tokom 2010. godine čak 90% otpada je prerađeno, a samo 10% je odloženo. Naš cilj je da na kraju u potpunosti ukinemo odlaganje otpada.

Zaposleni

U našoj fabrici je zaposleno više od 1,000 ljudi. Usvojili smo mnoge inicijative kojima smo zaposlene uključili u projekte smanjenja našeg uticaja na prirodu.

Transport

Procena količine gasova koje smo tokom 2011. godine emitovali prilikom transporta, omogućila nam je da identifikujemo šta bi trebalo unaprediti: smanjiti transport avionom i optimizovati punjenje kontejnera za prevoz. Stoga smo usvojili plan kojim ćemo nastojati da rešimo ova pitanja.

Radnje

Materijali koji se koriste za nameštanje i sređivanje L’OCCITANE radnji su ekološki prihvatljivi i poštuju načelo održivosti. Tako koristimo drvo iz održivo uzgajanih šuma, boje bez silikona, lakove na vodenoj bazi.


Halogenu rasvetu smo zamenili LED lampama, tako se u radnjama novog koncepta korist LED i fluoroscentna rasveta, koja omogućava do 40% uštede energije.